×
footer logo
© 2017 VICE Media LLC
×
 

De klifduiker die van grote hoogtes enkele millimeters naast rotsen springt

RV
Redactie VICE Sports, Foto's door: Foto: screenshot Youtube

September 26, 2016, 16:18

We houden allemaal wel van een beetje adrenaline en we zijn bereid om dat op de meest imbeciele manieren op te zoeken.

Maar er bestaan daarin eigenlijk maar twee soorten mensen: mensen die enorme risico’s nemen om aan die dosis adrenaline te komen en mensen die vanaf de bank toekijken naar de GoPro-filmpjes van die waaghalzen. Ik val onder die laatste categorie.

Toch geeft het een mooie wisselwerking. Je kunt lekker op de bank zitten, niks uitvoeren en een klein beetje meesurfen op de golf van adrenaline van iemands levensgevaarlijke stunts op het internet. De waaghals kan dankzij de bankzitter risico’s nemen en daarmee heel veel aandacht verzamelen. Zo is iedereen blij, zou je zeggen.

Was het maar zo’n feest. Sinds de uitvinding van de GoPro is de groep met aandachtzoekers enorm gegroeid. Het internet barst uit haar voegen van alle filmpjes van jongeren die op daken balanceren, van de steile berg naar beneden fietsen of van kliffen springen. Maar dat zorgt helaas wel voor een bijzonder ongezonde vorm van concurrentie.

Als je vandaag de dag nog op een dak balanceert op zo’n 500 meter hoogte, terwijl je voor je eigen veiligheid vastzit aan een touw, kun je kritiek van de luie bankzitters verwachten. Om echt viral te gaan met een stunt moet het vooral een dwaze actie zijn. Je filmpje moet minstens deze drie elementen hebben: spanning, angst en onwetendheid. Ook is het een voordeel als je simpelweg geen enkel respect hebt voor je eigen fysieke gezondheid.

In het onderstaande filmpje zie je een gast die met zijn filmpje aan alle vereisten voldoet. Hij springt van een 30-meter hoge klif in Californië, waar hij zijn leven laat afhangen van zwaartekracht, een paar scherpe rotsen en geluk. Heel veel geluk.

We hebben het filmpje even kort voor je geanalyseerd. Er is in ieder geval spanning genoeg. De spanning wordt gedurende het filmpje continu opgebouwd en is zelfs op het einde nog niet volledig weg. In zijn tocht naar de klif hoor je hem hyperventileren alsof hij net een astma-aanval heeft gehad.

Op het moment dat de afgrond in beeld komt, is het plan duidelijk. Hier slaat de angst in. Iemand met een gezond verstand ziet dat onderaan de klif rotsen liggen en een stuk verder het water pas begint, waarvan lastig te zien is hoe diep het is. De waaghals laat je heel kort de locatie in je op nemen, voordat hij een korte aanloop neemt. Het hyperventilerende gehijg is veranderd in een geconcentreerd zuchtje.

Tijdens de sprong komen angst en spanning tot een hoogtepunt. Je ziet hem, zoals je wel kon verwachten, recht op de rotsen af springen. Hij heeft waarschijnlijk een intens moment van zelfreflectie als zijn leven aan hem voorbij flitst. Hij begint daarom maar heel hard te schreeuwen.

Het scheelt millimeters. Hij landt in het water en weet even niet zo goed waar hij is, of hij leeft en hoe hij weer aan zuurstof gaat komen. Het is ook een enorme opluchting voor de kijker, maar in wat voor staat hij is weet je niet. De adrenalinerush heeft zowel hij als de kijker in ieder geval gehad, en de waaghals heeft ook nog eens zijn aandacht gekregen in de vorm van ruim 2,5 miljoen views op YouTube.

Later vertelt hij, 8booth, op zijn youtubekanaal dat hij het heeft overleefd: “Ik heb er slechts een kleine snee in mijn rug aan overgehouden. Hoe de sprong ging? Ik heb geen idee. Ik weet alleen dat ik deze klif voorlopig niet vaker zal proberen.”  

Twee weken later komt hij echter alweer met het volgende filmpje:

Deze manier van klifduiken wordt in de media heel toepasselijk tombstoning genoemd. Die naam komt alleen niet direct van het levensbedreigende karakter, maar eerder omdat je als een steen in het water valt. De sport is in het Verenigd Koninkrijk een groot probleem aan het worden. Het land heeft veel mooie kliffen, waar adrenalinejunks of dronken studenten kansen in zien. Dit zorgde in de afgelopen tien jaar al voor twintig doden en talloze gewonden.

Naast dat je te pletter kan vallen, zijn er ook meerdere jongeren overleden aan het koude water. Als je namelijk in één keer in het koude water springt, kan je lichaam soms niet snel genoeg acclimatiseren. Naast de logische gevaren, kun je ook altijd nog een andere verrassing in het water tegenkomen:

Gelukkig is er een professionele en gecontroleerde versie van dit ludieke idee. In de competitie van Red Bull Cliff Diving springen mannen in te kleine zwembroeken over heel de wereld zo’n 30 meter naar beneden. Het voordeel hierbij is dat de springers getraind zijn, er duikers in het water op je wachten voor als er iets misgaat en er hoogstwaarschijnlijk geen haaien zijn.

En voor de kijker: ze doen salto’s. Dus laten we dat maar aanmoedigen.

Mis niets! Like VICE Sports Nederland voor je dagelijkse dosis ijzersterke sportverhalen:

Mis niets! Like VICE Sports Nederland voor je dagelijkse dosis ijzersterke sportverhalen.

Logo