×
footer logo
© 2017 VICE Media LLC
×
 

De vergeten Joodse voetbaldynastie van Los Angeles

JZ
Jonathan Zeller, Foto's door: Foto is eigendom van Eli Marmur

January 13, 2017, 12:54

Eric Braeden leefde een dubbelleven in de jaren zestig.

Doordeweeks droeg de acteur een nazi-uniform als kapitein Hans Dietrich in het oorlogsdrama The Rat Patrol. In het weekend droeg hij een blauw-wit shirt met een Davidster voor Maccabi Los Angeles, de Joodse club in de etnische Greater Los Angeles Soccer League. De acteur kreeg een keer, na een harde tackle de tekst “You fucking Nazi, you fucking Jew” naar zijn hoofd geslingerd.

“Ik zei: ‘nou idioot, welke is het?’”

Dit speelde zich af in de wereld van een vergeten voetbaldynastie in de jaren zeventig. Het toernooi was meer dan een eeuw oud en staat nu bekend als de US Open Cup. Het is de minder populaire equivalent van de KNVB beker, omdat het open is voor teams van elk niveau. Sinds de MLS-teams mee zijn gaan doen, wonnen ze elk jaar – op één jaar na. In Maccabi’s tijd waren etnische teams flink in opkomst. Teams als New York Greek-American, Chicago Croatian SC en de San Pedro Yugoslavs waren de finalisten en kampioenen van de jaren zeventig en tachtig.

Geen enkel team heeft meer Open Cups gewonnen dan Maccabi – vijf stuks maar liefst. Alleen Bethlehem Steel deelt deze eer. In het seizoen van 1976-77 won het semi-professionele Maccabi 35 keer waarmee ze zelfs op nationaal niveau titels wonnen. Midden jaren tachtig bestonden ze niet meer. Het enige wat er nog van over is, wordt overgedragen via herinneringen van de spelers. En dat is al niet makkelijk. Een van hen, Moshe Hoftman, beweert bijvoorbeeld dat een papegaai bijna al zijn aantekeningen over die dagen heeft opgegeten.

Europese immigranten, waarvan sommigen in concentratiekampen hadden gezeten, richtten het team op in de jaren zestig. Na zo’n tien jaar begonnen ze te winnen omdat de organisatoren goede spelers uit onder andere Israël, Mexico en Argentinië aantrokken. Hoftman, een bouwkundige uit Israël, kwam aan boord toen verdediger Eli Marmur en het management besloten te betalen voor zijn studie aan het San Fernando Valley State College. Benny Binshtock kwam nadat hij begon te werken voor Mattel, de dichtbij gelegen speelgoedfabriek van zijn oom. De Duitse Braeden, die als acteur naar de Verenigde Staten kwam, zegt dat hij ooit voor Maccabi speelde “omdat ze me geld beloofden voor elke wedstrijd.” Al snel kreeg hij door dat hij een Duitser was in een Joods team.

los-angeles-forgotten-jewish-body-image-1435123910

De Maccabi’s zeggen dat ze vaak vervelende leuzen te horen kregen van tegenstanders en toeschouwers – ondanks het feit dat er ook niet-Joodse spelers als Braeden waren. Michael Meyer, team- en kamergenoot van de acteur, was zelf half Joods en Duits en herinnert zich dat een Duits team zijn vriend een verrader noemde. Niemand wist echt wat ze van hem moesten vinden.

“Niemand ging normaal met ons om,” zegt Braeden. Marmur herinnert zijn rol als uitdager die tegenstanders confronteerde. Hij vertelt dat ze na een ruzie met een Hongaars team door een politiewagen moesten worden geëscorteerd omdat ze anders niet konden ontkomen aan de massa boze fans. “Op een gegeven moment zeiden de scheidsrechters dat het beter was als we zouden verliezen – dat het veiliger zou zijn voor iedereen.”

Sommige spelers waren echt trots op hun etniciteit, maar Meyer vond het niet belangrijk. “Mijn moeder was Joods,” zegt hij. “Maar ik heb er nooit mee te koop gelopen dat ik deels Joods ben. Ik vond het nergens op slaan dat de voetballers zochten naar etnische roots voor een team. Ik zei ook eerlijk tegen hen dat het voor mij niks uitmaakte.”

Meyer speelde ook voor andere etnische teams in de competitie, waaronder de Scots, waar hij Braeden ontmoette. “We speelden allebei voor veel verschillende teams,” zegt hij. “Soms kregen we meer geld van het ene team en dan weer van het andere team, en dat maakte weinig uit.”

Het maakte wel iets meer uit voor Braeden. “Het werd een statement,” zegt hij over het spelen voor het Joodse team met zijn verleden. “Ik had niet te maken met vooroordelen toen ik in Duitsland leefde, en niet één keer hoorde ik een antisemitische opmerking. Toch hoorde ik slechte dingen over de Duitsers hier in de Verenigde Staten. Ik vond mezelf niet passen in dat stereotype.”

Mis niets! Like VICE Sports Nederland voor je dagelijkse dosis ijzersterke sportverhalen:

Logo