Waarom Celtic-supporters hun Israëlische tegenstander met Palestina-vlaggen ontvingen

FYI.

This story is over 5 years old.

Sport

Waarom Celtic-supporters hun Israëlische tegenstander met Palestina-vlaggen ontvingen

Een potje voetbal tussen Celtic en Hapoel Beer Sheva klinkt op zich niet als een bijzonder indrukwekkend affiche.

Toch was het duel om kwalificatie voor de Champions League deze week best bijzonder door de spanning op de tribunes: de supporters van Celtic ontvingen de kampioen van Israël met honderden Palestina-vlaggen. De politieke boodschap is de afgelopen jaren een traditie geworden bij Celtic.

Meer dan 1.200 supporters van de club uit Glasgow hadden voorafgaand aan het duel met Hapoel Beer Sheva hun deelname aan de actie “Fly the flag for Palestine, for Celtic, for Justice” aangegeven op Facebook. In een lang statement schreven de activisten over “Israëlische apartheid, kolonialisme en talloze moorden op het Palestijnse volk”. De Schotse politie raadde de supporters af om vlaggen mee te nemen, omdat ze dan gearresteerd konden worden onder de Schotse wet. De UEFA verbiedt sowieso alle politieke en religieuze uitingen in stadions tijdens hun competities. Maar waarom voelt de achterban van Celtic zich zo betrokken bij Palestina?

Advertentie

Sean Huddleston, hoogleraar in Schotland en supporter van Celtic, denkt dat het antwoord op die vraag ligt in de identificatie van Celtic-supporters met het Palestijnse thema. “Een Celtic-fan die zich met Ierland verbonden voelt, kan zich op basis van parallellen tussen Ierland en Palestina identificeren met de Palestijnse zaak,” legt Huddleston uit. Celtic werd in Glasgow opgericht door Ierse migranten. “Wat nationalisme en bevrijding betreft, zijn de Palestina-aanhangers in Celtic Park sowieso activisten die een revolutionaire omwenteling op globale schaal willen zien.”

Veel van de Celtic-supporters die Huddleston onderzoekt sympathiseren met de IRA. Zij vinden de strijd van de IRA tegen de Britten vergelijkbaar met de Palestijnse strijd tegen Israël. De IRA ziet de Britten als bezetters van Noord-Ierland, terwijl de Palestijnen de Israëliërs zien als bezetter van Palestina. Tegen Hapoel Beer Sheva waren de Palestijnse vlaggen vooral te zien in de hoek van ultragroep Green Brigade. Die groep zorgde vier jaar geleden nog voor internationale verbazing door in hongerstaking te gaan uit solidariteit met Palestina.

Voor een eerdere, vergelijkbare actie van Celtic-supporters tegen KR Reykjavik uit IJsland kreeg de Schotse club in 2014 een boete van 20.000 euro. De UEFA wil ook dit keer een zware straf op leggen, in het ergste geval een duel zonder thuissupporters. Dat Celtic met 5-2 ruim won van Hapoel Beer Sheva, bleek achteraf dus nogal bijzaak bij dit beladen duel.

Mis niets! Like VICE Sports Nederland voor je dagelijkse dosis ijzersterke sportverhalen.