Wat falende studenten kunnen leren van de smoesjes van de falende Marc Overmars
Foto: Ajax TV

FYI.

This story is over 5 years old.

Sport

Wat falende studenten kunnen leren van de smoesjes van de falende Marc Overmars

Het einde van de zomerse transferperiode en het begin van het nieuwe studiejaar vallen altijd mooi samen. Op het moment dat studenten uitgerust de collegezalen instromen, beginnen de vermoeide technisch directeuren uit het voetbalwereldje aan de laatste loodjes van een maandenlange transferperiode.

Voor Marc Overmars kostte dat laatste loodje elf miljoen euro. Vandaag presenteert hij Hakim Ziyech, een goede speler, maar voor Ajax een klassieke paniekaankoop na een belabberde seizoensstart. Overmars slaagde er niet in zijn selectie op tijd op peil te brengen en zag Ajax kansloos onderuit gaan in de voorrondes van de Champions League. Vriend noch vijand kan het beleid van Ajax nog volgen. Afgelopen weekend kreeg Overmars in gesprek met de NOS de kans om de kritiek op zijn beleid te weerleggen.

Advertentie

Wat volgde was een gesprek van drieënhalve minuut, waarin Overmars zijn eigen falen op zeven verschillende manieren probeerde goed te praten. Daar kunnen we zuur over doen, maar we kunnen er ook van leren. Als Overmars deze smoesjes mag gebruiken, mag jij dat ook. We gaan het interview woord voor woord na. Lees en leer.

#1

Joep Schreuder: “Marc Overmars, fijn dat je er bent. Ik vind dat echt te waarderen, want het is druk.”
Marc Overmars: “Het kan heel druk worden. En het zijn voor ons natuurlijk even mindere tijden.”
Schreuder: “Het zijn zeker mindere tijden. Dan maar terug naar die Russische nacht van woensdag. Is dat een dieptepunt in jouw periode bij Ajax, Marc?”
Overmars: “Nou, nee. Je zegt net zelf, vier jaar. In vier jaar tijd heb je hoogte- en dieptepunten. Salzburg-uit was ook een drama. In deze situatie zitten we nu en daar moeten we zo snel mogelijk uit.”

Overmars relativeert de uitschakeling van Ajax tegen FC Rostov door te zeggen dat Salzburg-uit ook heel erg was. De directeur van de grootste voetbalclub van Nederland kiest ervoor het huidige falen van Ajax te relativeren door te wijzen naar eerder falen tijdens zijn periode als directeur spelersbeleid.

Conclusie: De volgende keer dat je een 1,4 haalt voor een tentamen, stel je ouders dan gerust door ze eraan te herinneren dat je eerder ook al een 1,4 voor een tentamen haalde.

#2

Schreuder: “Wat doet het meeste zeer op zo’n woensdagavond?”
Overmars: “Je gaat uit van een goed resultaat. Voor alles, voor de club, voor de spelers, voor onszelf, voor het Nederlands voetbal. Dan is dit een teleurstelling, maar nogmaals, teleurstelling hoort bij het voetbal. Succes en drama is flinterdun.”

Advertentie

Overmars probeert hier te zeggen dat het verschil tussen succes en drama flinterdun kan zijn. Dat is soms inderdaad zo, maar Schreuder vraagt naar de uitwedstrijd van Ajax tegen FC Rostov. Ajax verloor daar kansloos met 4-1. Overmars relativeert dat door te zeggen dat het verschil tussen succes en drama flinterdun kan zijn.

Conclusie: De volgende keer dat je met een 1,4 zakt voor een tentamen, kan je je ouders nog meer geruststellen door te zeggen dat het erbij hoort. Vertel ze dat het verschil tussen succes en drama soms flinterdun is.

#3

Schreuder: “Jij laat weten dat je het idee hebt dat de Ajax-supporter best wel geduld heeft en begrip voor het feit dat je bezig bent met een omslag. Ik proef iets heel anders. Ik proef gemor. Hoe zie jij dat?”
Overmars: “Nou, ik proef en lees ook wel gemor. Maar weet je, dat is een beetje de tijd waarin we leven. Om de tien of vijftien minuten moet er nieuws zijn, op alle sites, of in de media en de kranten. Wij hebben absoluut het vertrouwen en de rust in de club. En natuurlijk moeten we elke dag kijken: wat kunnen we beter doen? Wat hebben we fout gedaan? Nou, daar kijken we ook naar. En, nogmaals, ik heb uiteindelijk wel een goed gevoel. Twee weken geleden Rostov-thuis, toen was het publiek heel positief, waren wijzelf ook positief. Nu zit je even in een dipje. Bij Ajax mag je niet verliezen. Twee keer verliezen en het is crisis.”

Overmars legt hier een verband tussen het gemor onder Ajax-supporters en de tijd waarin we leven. Het gemor komt volgens hem doordat er om de vijftien minuten nieuws moet zijn. Daarom zijn Ajax-supporters boos als de club na twee prijsloze seizoenen met een ongebalanceerde selectie slecht aan een nieuw seizoen begint.

Advertentie

Conclusie: De volgende keer dat mensen in je omgeving zeiken over je studievertraging, zeg ze dan dat jij er wel een goed gevoel over hebt. Dat ze morren komt alleen door de tijd waarin we leven.

#4

Schreuder: “Is het een dipje als je het idee hebt dat je bij die Champions League altijd van grote jongens verliest? Is het dan een dipje?”
Overmars: “Nee, nee. Nou, nee. Ik hoef mijn ogen natuurlijk niet te sluiten. Dat we in Nederland een beetje achter raken op de rest… Dat is gewoon zo. Wij verliezen het ook van de tweede divisie in Engeland financieel gezien. We moeten heus niet denken dat we Europese top zijn, want dat zijn we op dit moment niet.”

Overmars legt uit dat we niet moeten denken dat Ajax Europese top is. Na Europese uitschakelingen tegen clubs als Red Bull Salzburg, Dnipro Dnipropetrovsk, Steaua Boekarest, Rapid Wien, Molde FK en FC Rostov was niemand nog onder de indruk dat Ajax bij de Europese top behoorde. Dit besef is bij de directeur van Ajax ingedaald.

Conclusie: Als je de afgelopen jaren keer op keer gefaald hebt bij belangrijke, maar soms makkelijke tentamens, kan je dat verantwoorden door te zeggen dat men niet moet denken dat je een student van Harvard bent.

#5

Schreuder: “Je hoort ook vaak dat het niet makkelijk is om toppers naar de eredivisie of Ajax te halen, omdat ze niet in de eredivisie willen voetballen. Dat klopt he?”
Overmars: “Dat klopt. Dat is gewoon zo. Daarom hebben we misschien ook een heel jong team, want daaronder kunnen we wel succes hebben. We kunnen ze binnenhalen met vijftien, zestien jaar. Ik hoorde gister de term dat de eredivisie een beetje een onder de twintig elftal aan het worden is. Dat klopt ook een beetje.”

Advertentie

Overmars denkt hier dat Schreuder hem uit de brand helpt door te opperen dat het moeilijk is om ervaring te halen. De directeur van Ajax heeft niet door dat de interviewer opbouwt naar een vervolgvraag over PSV, dat de afgelopen jaren wel succesvol ervaring inkocht. Overmars zegt en passant vijftienjarige spelers te benaderen, wat illegaal is.

Conclusie: Als je blijft falen in sommige vakken van je studie, praat dat dan goed door te zeggen dat je fraudeert bij de vakken die je wel haalt.

#6

Schreuder: “Andres Guardado, Hector Moreno, is dat creativiteit van PSV, dat het hun wel lukt? Of een Van Ginkel? Hoe zie jij dat?”
Overmars: “Nee, ik bedoel, dat is hartstikke goed gedaan. Die doen het hartstikke goed. Soms zit het mee als je een bepaalde speler aantrekt en soms valt het niet goed. Ik denk dat het bij die twee hartstikke goed is gegaan.”

Overmars vindt dat Guardado en Moreno het goed doen bij PSV, maar hij legt uit dat het niet altijd goed valt als je een ervaren speler aantrekt. Hij noemt daar geen voorbeelden van. Gek, want hij presenteerde ooit Niki Zimling als een ‘geboren leider’.

Conclusie: Als iemand vraagt waarom je buurman wel voor een tentamen is geslaagd en jij niet, verzwijg dan dat je maar wat hebt aangekloot de afgelopen jaren. Zeg in plaats daarvan dat het soms goed valt en soms niet.

#7

Schreuder: “Crisisbestrijding doe je door rustig te blijven en daar wil jij nog lang onderdeel van uitmaken? Vind je het nog leuk?”
Overmars: “Ik vind het, eh, absoluut leuk. Alleen ik weet ook wel: het gaat om prestatie. En helaas in het voetbal kan je niet acht keer achter elkaar kampioen worden. Vier keer is knap. Ik heb bij Barcelona gezeten, daar won Madrid, geloof ik, vier jaar alles. Daarna won Barcelona, geloof ik, vijf jaar alles. Dus het is een cyclus he, wat eigenlijk gaande is. Wij willen natuurlijk elk jaar kampioen worden, maar het gras is nu wat groener bij de buren.”

Overmars legt hier uit dat het voetbal in cycli werkt. Eerst wordt de ene club een jaar of vier kampioen, dan de andere. Het maakt de komende jaren dus niet zoveel uit wat Ajax doet, PSV is nog een keer of twee aan de beurt. Daarna mag Ajax weer met de schaal aan de haal, zo gaat dat met cycli, omdat dat ook een keer zo ging toen Overmars in Spanje voetbalde.

Conclusie: Als jij drie jaar doet over je scriptie en je omgeving vraagt wat er aan de hand is, zeg dan gewoon dat het leven in cycli gaat. Het is niet jouw beurt, maar die van anderen. Jouw beurt komt over een paar jaar wel weer. Waar maken mensen zich toch zo druk om?

Mis niets! Like VICE Sports Nederland voor je dagelijkse dosis ijzersterke sportverhalen.