We spraken FRFC1908 over de moeizame relatie met het Feyenoordbestuur

FYI.

This story is over 5 years old.

Sport

We spraken FRFC1908 over de moeizame relatie met het Feyenoordbestuur

Supportersgroep FRFC1908 is overal waar Feyenoord is.

De groep organiseert sfeeracties, creëert enorme spandoeken en zit vol jongens die niet op hun mondje zijn gevallen. Dat laatste betekent bijvoorbeeld dat ze zich niet zomaar neerleggen bij het beleid van het Feyenoordbestuur.

Zo was FRFC1908 afgelopen februari betrokken bij de demonstratie tegen het bestuur van Feyenoord, waarbij 326 Feyenoordfans onterecht werden gearresteerd. VICE Sports sprak in aanloop naar het nieuwe eredivisieseizoen met Alwin van FRFC1908, over zijn club, sfeeracties en de verhouding met het bestuur.

Advertentie

VICE Sports: Hallo Alwin, hoe zit FRFC1908 precies in elkaar?
Alwin: Denk vooral niet dat wij heel professioneel opereren. We beginnen bijna altijd te laat en weten de helft van de tijd niet waar we mee bezig zijn. Wij doen de laatste jaren heel veel voor de sfeeracties bij Feyenoord. Het organiseren is wel echt iets bijzonders. Gelukkig hebben we veel gekken rondlopen die 24/7 met Feyenoord bezig zijn. We hebben twee whatsappgroepjes voor overleg en iemand die vrijwilligers aanstuurt.

Hoe komen jullie aan de middelen voor jullie acties?
Je hebt tegenwoordig veel supporters die een grote mond hebben op social media, ze vinden het allemaal prachtig dat er gigantische spandoeken worden gemaakt en zijn de eerste die trots foto’s ervan delen. Maar lid worden van een vereniging vinden ze niet nodig. Nou ik heb nieuws voor ze: dat is wél nodig. Samen staan we sterk! Bij De Feijenoorder gaat vrijwel alle contributie van leden naar de sfeeracties. Mensen worden speciaal lid om de acties te steunen en zonder die leden hebben wij geen geld. Die leden zijn voor mij persoonlijk echt de helden in het verhaal. Wij verven misschien spandoeken, maar zij maken het mogelijk.

Heb je nog wel een beetje een privéleven naast al het supporterswerk en je baan?
Haha, nee, ik heb nu geen vriendin. Dat is soms een bewuste keuze, soms niet. Alles rondom Feyenoord neemt zoveel tijd in beslag dat je ook wel echt een hele sportieve of Feyenoord-gekke vriendin moet vinden om dat überhaupt te kunnen combineren. Ik word al regelmatig gek van mezelf. Ik denk niet dat er veel vrouwen zijn die daar op zitten te wachten. Maar de resultaten van onze sfeeracties zijn wel aardig, dacht ik zo.

Advertentie

Tegen AZ voor de KNVB-beker ging de sfeeractie wel een beetje fout, toch?
Klopt. We hadden een ludiek spandoek achter het originele spandoek vastgemaakt. Deze was tegen het bestuur gericht. Op het originele spandoek stond: ‘Feyenoord Cupfighters’. Op het doek eronder stond: ‘Bij deze club zijn alleen positieve doeken toegestaan, daarom zien wij graag de complete clubleiding gaan’. Toen de stewards van de club het verborgen spandoek vonden, hebben ze beide doeken kapot getrokken.

Waarom dat verborgen spandoek?
Het komt er op neer dat Feyenoord sfeeracties vrijwel onmogelijk maakt met hun mentaliteit. Zij denken: ‘je moet eerst de schroeven aandraaien voordat ze losser kunnen’. Het enige probleem is dat het nooit losser wordt. Ze blijven alleen maar meer verbieden en aandraaien. Feyenoord is bijvoorbeeld de enige club in Nederland die spandoeken voor wedstrijden ter goedkeuring opstuurt naar de tegenstander. Als de tegenstander het dan niet leuk vindt, mag het niet. Zo ging een sfeeractie bij FC Twente niet door, waarbij we Enschede op een landkaartje in Duitsland hadden getekend. Ook hadden we tegen FC Twente een keer een doek gemaakt met een hobbelpaardje met een Duits vlaggetje erop. Mag allemaal niet.

Dat klinkt niet heel gezellig.
Nee, die extreme beperking van creatieve vrijheid zorgt er vooral voor dat de afgelopen jaren supporters zelf geen spandoeken meer maken, want ‘hij mag toch niet naar binnen’. Terwijl creativiteit op het randje juist de bijzondere voetbalsfeer maakt. Papieren vellen zijn nu ook grootendeels verboden, omdat de propjes op het veld kunnen komen. Dat gold al voor confetti, snippers en rolletjes.

Advertentie

Op de seizoenkaart van dit jaar staat wel een foto van jullie sfeeractie tegen Ajax in de beker.
Ja, daar staat het Rotterdamse megadoek op. Kicken natuurlijk, maar waardering van de clubleiding: nul komma nul. Ieder jaar geeft de club een prijs uit aan een Feyenoorder die veel voor de club heeft betekend. De zogenaamde ‘Willem van Hanegem Award’. Van Hanegem zelf vond dat deze prijs naar de supporters achter het megadoek moest gaan, omdat het Feyenoord wereldwijd op enorm positieve manier op de kaart heeft gezet. De clubleiding daarentegen…

Die heeft dat tegengehouden?
De clubleiding wil volgens mij niet geassocieerd worden met ons. Soms vragen wij ons wel af waarom ze ons supporters zo haten, maar dan denken we: ach, hun zijn geen Feyenoorders en over een paar jaar zijn ze toch weg. Wij zijn er dan nog gewoon, hoor!

Jullie waren ook verbonden aan de demonstratie waarbij begin dit jaar 326 supporters zijn gearresteerd. Wat was daar precies aan de hand?
Het was gewoon een ludiek protest tegen het bestuur, waarbij we met verhuisdozen een mars hielden. We hadden heel duidelijke afspraken met de gemeente en politie gemaakt. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft daarna simpelweg besloten om een enorme groep mensen op te laten pakken, terwijl we vreedzaam aan het demonstreren waren. Ze hadden een orgie van geweld verwacht, maar er gebeurde niets. Alleen binnen het stadion was er een incidentje, wat niks met onze demonstratie te maken had. Toch besloten ze daarna om iedereen op te pakken en aan te klagen voor samenscholing.

Advertentie

Waar ging het fout?
Aan onze kant is er eigenlijk niets fout gegaan. We hebben ons netjes aan alle wettelijke verplichtingen gehouden. Door dit soort zaken is er vanuit supporters weinig vertrouwen in de overheid en de politie. Ze schenden continu ons vertrouwen. Je ziet vaak in de voetballerij dat burgemeesters op grove wijze de wet overschrijden. Vervolgens zijn er geen consequenties en doen ze het de volgende keer ongestraft weer.

Feyenoord kreeg afgelopen seizoen ook een boete voor opblaasbananen, die supporters toonden in de Europa League. Wat vond je daarvan?
Opblaasbananen hebben niets met racisme te maken. Het waren ook niet alleen opblaasbananen, maar ook andere opblaasbare dingen die voorbij kwamen. Zulke acties worden vaker gedaan, door heel Europa. Maar dat zien die racismeroepers natuurlijk niet. Alles draait tegenwoordig om sensatie. Dat was ook zo toen we uit speelden tegen AS Roma. De media kopten dat Feyenoorders voor twee miljoen euro schade hadden aangericht in Rome. Er werden zelfs Kamervragen over gesteld en het NOS Journaal laste een extra uitzending in. Later bleek dat er bijna niets was gesloopt en geen Italiaan was mishandeld.

Wat vinden jullie als supportersgroep van het moderne voetbal?
We zijn niet per definitie tegen het moderne voetbal. Voetbal ontwikkelt zich net als de rest van de wereld. Waar we vooral op tegen zijn is de schaamteloze zelfverrijking in de voetballerij. Als je dat combineert met een totaal gebrek aan creativiteit en verloedering van clubcultuur, dan vinden wij dat zonde.

Wat merk je daarvan bij Feyenoord?
Bij Feyenoord zei een van de managers ooit tegen ons: “We moeten af van het ‘Hand in Hand, Kameraden-gevoel’”. Daar balen we van. Voetbal kan wel modern zijn, maar wat die zuigers niet begrijpen, is hoe voetbalsupporters denken. Het voetbal van tegenwoordig wordt gerund door mensen zonder clubgevoel. De meeste bestuurders zitten er gewoon om hun zakken te vullen.

Worden jullie dit seizoen kampioen?
Heel realistisch gezien is deze organisatie nog niet klaar voor Europees voetbal en ook niet voor een landstitel. Maar toch hoop ik elk jaar weer dat Feyenoord serieus mee gaat doen. Vorig jaar was er een gat van 21 punten met de landskampioen. Kan deze selectie dat gat wel dichten? Ik denk het wel, mits ze uit een ander vaatje gaan tappen. Het gaat niet makkelijk worden, maar net als altijd hopen we tegen beter weten in weer op de landstitel. Het trieste lot van de Feyenoordsupporter.

Mis niets! Like VICE Sports Nederland voor je dagelijkse dosis ijzersterke sportverhalen.