×
footer logo
© 2017 VICE Media LLC
×
 

Zo ziet kung fu er in het echt uit

RV
Redactie VICE Sports, Foto's door: Foto: screenshot YouTube

September 27, 2016, 13:59

Kung fu is een prachtige vechtkunst.

De meesten van jullie zullen het kennen uit films en series of misschien van een enkele cursus in een zaaltje. Maar er zijn maar weinig mensen die de sport in het dagelijkse leven weten toe te passen. Daarom krijg je nu de kans om te zien hoe je kung fu kunt gebruiken als je ruzie hebt met iemand op straat. In het onderstaande filmpje zie je hoe twee Chinese mannen een ruzie uitvechten en daarbij al hun kennis van de vechtsport laten zien:

Onze excuses voor de anticlimax. Je had waarschijnlijk een episch Jackie Chan-achtig gevecht verwacht met karatetrappen en een radslag met schroef.

Helaas is dat niet hoe kung fu in de praktijk werkt. In de verschillende vormen van kung fu ligt de focus vooral op stijl. Bij kung fu-wedstrijden laat de vechter zijn of haar vechtkunsten zelfs aan een jury zien zonder daadwerkelijk tegen iemand te vechten. In principe doen ze dus alsof er een stuk of dertig tegenstanders uitschakeld moet worden, maar vechten ze tegen een lege ruimte.

Maar aan trainen zonder tegenstander heb je niet zoveel als je op straat in de problemen zit. Daadwerkelijk sparren is maar een heel klein onderdeel van kung fu en dat zie je terug in dit filmpje. De mannen concentreren zich op hun stijl terwijl ze rustig zoeken naar de zwakke plek van hun tegenstander. Als ze die eenmaal gevonden hebben, zijn de uiteindelijke tikken een beetje teleurstellend.

Kung fu is misschien niet de makkelijkste manier om een ruzie uit te vechten op straat, maar in de zaal is het een geweldige sport om te zien. Als je dus op zoek bent naar meer spektakel, kun je beter naar het WK kijken. Daar zie je wel de salto’s, radslagen en mensen met zwaarden en speren.

Mis niets! Like VICE Sports Nederland voor je dagelijkse dosis ijzersterke sportverhalen:

Mis niets! Like VICE Sports Nederland voor je dagelijkse dosis ijzersterke sportverhalen.

Logo